Chakrasystemet - Rotchakra

IMG_7961jpg

Har du hört talas om chakran? Hjul i våra fysiska kroppar med energiflöde? Hur dessa kan begränsas eller flöda? 

Den här veckan har jag skapat yogapassen i mina klasser utifrån våra chakran. Jag kände själv att jag vill välja energi – att fylla på med energi. Februari har lämnat oss och jag kan uppleva månaden som ganska utmanande. 

Solens energi har varit ifrån oss här i Norden under månader även om den visar sig emellanåt, så präglar mörkret och i år har vi haft vinter länge. Ljuset når oss men värmer inte. Så när vi nu är inne i mars månad så fylls jag med energi, när jag hittar en vrå med lä och solen är framme. Vända upp ansiktet och låta ljuset värma upp varje rynka i vintertrött hud och mjuka upp mitt sinne. Magiskt!

Så tillbaka till chakrayogan, jag inledde varje klass den här veckan med att berätta om våra olika energicentra vi har i våra fysiska kroppar. Alla har sitt sätt att berätta och se på dessa, och jag vill nu i bloggen ta med er på hur jag ser på varje chakra och skriva om dessa. Resonemanget jag skapar är inte utifrån vart de sitter eller färger utan hur de kan påverka oss och vårt mående.

Jag börjar med Rotchakrat.

Här handlar det om hur du mår i din vardag och hur miljön i den påverkar dig. Det är praktiska ting såsom boende, relationer, hälsa, ekonomi, kosthållning – hur du tar hand om dig i din vardag.

Det är så viktigt att se över dessa delar i ditt liv. Det här utgör grunden för ditt mående och din energi i din kropp.

Jag börjar med hur du bor - när du kommer hem eller är hemma skapas en trygghet i dig och du känner här vill jag vara. Miljön i ditt hem och runtom ditt hem ger dig det du behöver. Det viktiga i det här chakrat är att du har ett hem som är du. Där ditt JAG bor.
Nästa steg är hälsa och kost – här kan jag ge mig själv som exempel. Jag brukar tänka på att jag vill ta hand om min fysiska kropp som ett tempel. Jag vill vårda det sålänge jag lever för att inte bli begränsad eller hindrad från att leva det liv jag vill leva. Därför gör jag vad jag kan för att återhämta mig varje dag och ta hand om min sömn. Jag behöver rörelse, smidighet och kondition. Jag äter det jag vet att jag mår bra av, men jag lägger inte prestation o krav i det. Utan tänker alltid 80/20, där 20 står för det mer ohälsosamma vad gäller kost. Lägger jag krav o prestation i det går jag tillbaka till ett liv jag levt klart. Därför har jag valt att tänka och göra så.

Jag utgår från mig själv igen när jag pratar om ekonomi och att ta hand om sig ekonomiskt. Jag gör och har gjort en resa att våga välja bort rädsla ekonomiskt. Vi lever i ett samhälle där pengar styr mycket och vi bygger tjocka murar till vår lycka. Lyckan menar jag på sitter inte i pengar. Men jag behöver förhålla mig till det och inte blunda för det eller inte ta ansvar. Här känner jag in mina ramar och när jag väl unnar mig så njuter jag av det. Vi är alla beroende av den här delen precis som övriga två områden, men här kan vi lätt tappa balans när världsläget ser ut som det gör. Återigen tillbaka till det du kan påverka och inte fastna i det du inte kan påverka.

Rotchakrat utgör grunden för ditt nedersta energihjul, energiflöde.

Vi skapar obalanser om rädsla, otrygghet eller om vi inte tar ansvar för det basalt viktiga i vårt liv. Vi skapar obalans om vi går in i ego.

Vi skapar balanser när vi vet hur vi skapar trygghet, tar hand om vår kropp, tar ansvar för vår vardag och är tacksam över det vi har. Tacksamhet för det vi har. 

Jag älskar metaforer det vet ni som läser min blogg. Vårt chakrasystem liknar jag vid vårt hus med 7 våningar.

Det här är våning 1, Rotchakra – din grund till ditt liv du lever här och nu. Jag kommer ta dig våning för våning i kommande avsnitt i bloggen.

Mellan dessa tillfällen, unna dig att se över våning för våning i ditt liv. Att tillägga är även att vi aldrig blir ”färdiga”. Detta är ett energiflöde, där vi behöver checka in kontinuerligt för att se över hur vi mår. Upptäcker vi obalanser – behöver du göra en förändring i någon form.

Hur lyssnar du på dina behov?

Om du reflekterar över ditt rotchakra, ditt energihjul - vad händer i dig? Skriv ner. 


Jag vill avsluta bloggen idag med att hylla alla kvinnor i hela världen!

Idag är det internationella kvinnodagen, jag tillsammans med min mamma och många andra har namnsdag, Siv. Har alltid som liten ogillat det namnet, på mig själv. Idag hyllar jag det namnet med stolthet för att jag får bära det på just den här dagen ihop med mamma.

Njut av helgen, i kärlek. Vi ses! 

Stresscoach Gotland