Har du en ljugarbänk i ditt liv?

IMG_7801jpgJag blir påmind om från flera håll just nu om vikten av samtalet och berättelser. Där innehållet inte alltid har en början eller ett slut. Retoriken är inte det viktiga, faktaboken är stängd.

Det viktiga är att samtalet eller berättelsen är i närvaro och där resonemanget är det viktiga. Återigen är resan viktigare än målet. Eftersom jag gillar metaforer så får jag här upp en bild i mitt huvud av en ljugarbänk. Den symboliserar för mig närvaro - på ljugarbänken finns inga mobiler där vi har åtkomst till digitala bilder och google.

Här skapas samtalet i det flöde vi är i just nu, bilder målas upp ur huvudet med ord du i närvaro förmedlar där och då i känsla.

Här är det inte viktigt vad som är rätt och fel.

Här får allt vara.

Här kan vi välja att lägga tiden på mer eller mindre sanna versioner av en berättelse, men vi skrattar gott och i det växer en trygghet och gemenskap fram. Vi spekulerar och antar i samtalet som växer sig fram likt murgrönan i skogen. 

Finns det ljugarbänkar idag undrar jag i mitt stilla sinne. Vad hände med våra gemensamma träffar där vi inte hade ett mål med mötet?

Jag blir glad när jag tänker tillbaka på min barndom och släkten träffades, alla historier som berättades. Där jag i smyg som barn älskade vissa bättre än andra såklart, jag hade full koll på vart det roliga skulle komma och ändå var det alltid som en överraskning. Idag när jag ser tillbaka förstår jag att det handlar om just gemenskap trygghet och närvaro. När historierna var berättade togs det fram dragspel, munspel och den enklaste köksredskapet eller lådan till dragspelet blev instrument. Det skapades musik och till det sång och skratt. Trygghet. 

Jag är inte emot mobiler eller vår digitala värld, jag menar på att vi mer aktivt ska välja bort tekniken vid vissa sammankomster för att skapa mer samtal och berättelser som formar oss. I det fysiska mötet kan vi välja just skapandet av det mötet.

Det är inte viktigt att googla fram ett svar eller visa en digital bild.

Det viktiga är vad som sker i mötet hos våra medmänniskor. Resonemanget och skapandet tillsammans. 

Jag har som mål att skapa fler såna möten i mitt liv – det är min reflektion efter den här veckan. Våra bänkar vi har i vår trädgård ska vara en mobilfri zon. Det är våra nya ljugarbänkar.

Som företagare ska jag skapa fler såna möten i min studio där reflektion och samtal får flöda utan teknik.

Vad händer då? Allt tänker jag. Blir glad. 

Nu blir jag nyfiken på om något händer i dig, isåfall vad händer? Vilka berättelser och samtal vill du har mer av i ditt liv alternativt skapa? Kommer du att ordna en ljugarbänk miljö även hos dig? 

Vi har nu avslutat ännu en vecka av vårt liv som vi själva formar. Vi går in i en helg där vi kan välja sinnesstämning. Jag har valt att ägna helgen åt familjen och vänner. I det vill jag känna glädje.

Njut av din helg i kärlek, vi ses!