Lucka nr 3 - Yoga och Rörelse - Medveten andning

IMG_6736jpgFör ungefär 20 år sedan kom jag i kontakt med yoga, som blev min räddning på fler sätt. Att rulla ut yogamattan och som nybörjare omge sig med personer som andas yoga skapade många känslor i kroppen. Tankarna om ”vad gör jag här? ”jag känner mig klumpig och ful” ”jag kommer aldrig bli en yoga person” ersattes med lugnet som infann sig i kroppen efter en stund i passet. Det jag inte förstod då är att jag hade behövt ta med insikterna även i min vardag och inte endast under passet.

Sedan dess har yogan kommit och gått i mitt liv.

Men sedan snart 3 år tillbaka flyttade den in i mitt liv igen succesivt, för att fastna och stanna denna gång.

Mognad och ålder har en stor betydelse då jag sätter av tid för mig själv på ett annat sätt idag, mot tidigare.

Jag vill berätta vad yogan gör för mig och varför jag utbildar mig till yogalärare.  

Varje gång jag är på mattan känner jag mig hel och i ett med min kropp, mitt huvud och mitt hjärta.

Vissa dagar är det med enkelhet jag kliver in i det mötet, vissa dagar ett större motstånd såsom rastlöshet och dåligt tålamod.

Men oavsett hur mötet ter sig så har jag valt att acceptera och ta emot det som kommer. Det är något fint med att medvetet möta sitt andetag, låta magen få bli mjuk och stor. Andas i varje rörelse utan speglar och prestation, känna in min kropp och möta den på dennes villkor idag. Känna hur muskler som är spända, bli mer mjuka.

Med mantra och musik låta sinnet vila.

Här får jag en sådan ro jag inte ofta möter. Jag känner mig lätt och levande. Jag vill aldrig vara utan yogan igen. Mötena med mig själv här gör mig stark och kärleksfull – i en återhämtning. 

Jag tog med vänner och familj i min yoga, när jag ändå själv skulle göra ett pass. Idén föddes från en av mina vänner att göra det med fler människor.

Det ena ledde till det andra, och hela mitt inre ropade att jag skulle lära mig mer. Utbilda mig för att skapa möten med människor och så vackert leda yoga. Som yogalärare möta upp ohälsa till hälsa, med yoga andning meditation och den kunskap jag redan har.

Alla vill inte bli coachade eller på något vis höra fler ord eller få fler verktyg. Vissa vill vara i rörelse tysthet medvetenhet och i kärlek till sig i rörelse.

Här vill jag möta upp de personerna.

På deras villkor.

Jag skrattade någon gång och sa att jag kör ”fulyoga” men med kärlek. Vad jag menar är att du ska vara dig själv, i dig själv på dina villkor hos mig. Prestation och krav stannar utanför min studio. Trygghet och gemenskap flyttar in.

Nu i januari blir jag helt färdig yogalärare. Ännu en medveten bricka på min palett, som coach.

Jag har även provat att med vissa klienter som fastnar i orden då tankarna tar över, förflytta oss till yogamattan för att visa rörelser och andning som kan frigöra att känslorna får utrymme. En process jag vill utveckla. 

Vi alla kan påverka vår egen energi – vår hälsa – där jag starkt kopplar det till yoga och rörelse som ett verktyg. Här kan vi skapa ett hållbart sätt att leva och möta oss själva, i vår vardag. 

Har du provat på yoga? Kan du känna igen dig i min egen resa? Vilken är din favoritövning? Prova och gör den i helgen, ge dig själv tiden. För att du vill. 

Tredje advent, ta hand om dig. Tänd ljusen och ge kärlek till någon som behöver det extra mycket just nu.

Kramar – vi ses!